info@allaccidents.gr
2107212175
6983077459

ΓΝΩΣΗ+

Το δικαστήριο καταδίκασε σε φυλάκιση 24 μηνών τον πρώην διευθυντή της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Βέροιας - 18 μήνες στη νοσηλεύτρια και στον πρώην αναπληρωτή διευθυντή της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου ειδικών παθήσεων Λοιμωδών Θεσσαλονίκης
Καταδικάστηκαν δύο γιατροί και μία νοσηλεύτρια, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, σε ποινές φυλάκισης 18 και 24 μηνών, κατά περίπτωση, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για το θάνατο του μόλις ενός έτους Γιαννάκη από την Κοζάνη, που περιφερόταν για αρκετές μέρες, σε διάφορα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

Ο πόλεμος που ξέσπασε ανάμεσα στη διοίκηση και το προσωπικό του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, μετά την απόφαση για εγκατάσταση συστήματος φραγής του σήματος των κινητών τηλεφώνων στις χειρουργικές αίθουσες, έφερε ξανά στην επιφάνεια απίστευτα ιατρικά λάθη που έχουν γίνει σε νοσοκομεία στην Ελλάδα.

Moιραία για τους ασθενείς ένα στα δύο ιατρικά λάθη

Μοιραία αποβαίνουν ένα στα δύο ιατρικά λάθη με τους υπαίτιους γιατρούς να  είναι κυρίως  γενικοί χειρουργοί, μαιευτήρες- γυναικολόγοι και παθολόγοι, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε  στο 22ο Συνέδριο της Διεθνούς Ακαδημίας  Ιατροδικαστών.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι μισές από αυτές τις παραπλανητικές διαγνώσεις μπορούν να έχουν ως συνέπεια κάποια σοβαρή επίπτωση στην υγεία, π.χ. στην περίπτωση που ο γιατρός αποτυγχάνει να διαγνώσει καρκίνο

Ηθική ευθύνη: 600.000 €
Πρωτόγνωρο για τα τοπικά δεδομένα της Λέσβου (αλλά και της Ελλάδος) είναι το ποσό των 600.000 ευρώ που το Τριμελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης επιδίκασε ως αποζημίωση στην οικογένεια της 26χρονης Στέλλας Αξαρλή η οποία άφησε την τελευταία της πνοή τον Νοέμβριο του 2007 μετά από μια σειρά ιατρικών λαθών.

Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την  οποία υποχρεώνει χειρούργο γιατρό να καταβάλλει αποζημίωση 146.735 ευρώ σε   συγγενείς ασθενή του, η οποία πέθανε από ιατρικό λάθος κατά το  μετεγχειρητικό  στάδιο.

Τη δικαίωση στον Αρειο Πάγο βρήκε μία 37χρονη γυναίκα, που έχασε την όραση από το ένα μάτι της εξαιτίας τραγικού λάθος του οδοντιάτρου της. Η κοινωνική λειτουργός θα αποζημιωθεί με 30.000 ευρώ για το ιατρικό λάθος, καθώς επικυρώθηκε η εφετειακή απόφαση από τον Αρειο Πάγο.

Η ζωή της γυναίκας άλλαξε τον Αύγουστο του 2002, όταν επισκέφθηκε τον οδοντίατρο για απονεύρωση. Επειτα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο γιατρός έπρεπε να αποστειρώσει το δόντι χρησιμοποιώντας υδροξείδιο του ασβεστίου, που είναι καυστικό.

Αποζημίωση 400.00 ευρώ για ιατρικό λάθος με θάνατο 27χρονης
Αποζημίωση 400.000 ευρώ επιδίκασε μετά από 10χρονη δικαστική μάχη το Συμβούλιο της Επικρατείας στους γονείς 27χρονης κοπέλας γη οποία μπήκε στο νοσοκομείο Κοργιαλένειο – Μπενάκειο για μια απλή επέμβαση αφαίρεσης αμυγδαλών, αλλά από λάθος του αναισθησιολόγου υπέστη καρδιακή ανακοπή και στην συνέχεια εγκεφαλική νέκρωση, με συνέπεια να μείνει φυτό για 36 μέρες και τελικά να χάσει την μάχη με την ζωή.

Έντονα αυξητικές τάσεις καταγράφονται, κυρίως τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, στις αποζημιώσεις που επιδικάζουν τα δικαστήρια σε ασθενείς που υπέστησαν βλάβη στην υγεία τους ή στους συγγενείς ασθενών που έχασαν τη ζωή τους από λάθη ή παραλείψεις γιατρών.

Στα 30 δισ. δολάρια ετησίως ανέρχεται το κόστος των ιατρικών λαθών στην Αμερική, στη Βρετανία το αντίστοιχο ποσό φτάνει στα 400 εκατ. λίρες, ενώ στα καθ' ημάς η έως τώρα «καταμέτρηση» δείχνει -αναλογικά- εξίσου σοβαρή εικόνα.
Μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία, προκειμένου να αποτυπωθεί το πρόβλημα και στη χώρα μας, έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα το Πανεπιστήμιο Πειραιώς που διεξάγει έρευνα η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών. Η ερευνητική ομάδα, ωστόσο, έκανε ήδη μια διεξοδική ανάλυση του περιεχομένου 259 αποφάσεων, πολιτικών και διοικητικών δικαστηρίων, σε υποθέσεις εκδίκασης ιατρικής ευθύνης κατά τα τελευταία 10 έτη.

Καταδίκη του Κοργιαλένειου-Μπενάκειου (Ερυθρός Σταυρός) για θάνατο ασθενούς
Αποζημίωση 165.000 ευρώ σε συγγενείς τραυματία που υπέκυψε - Οι γιατροί δεν διέγνωσαν εγκεφαλικό τραυματισμό- Πηγαινόφερναν τον τραυματία από νοσοκομείο σε νοσοκομείο χωρίς την συνοδεία γιατρού και των αναγκαίων προφυλάξεων

Το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, με απόφασή του το 2013 επιδίκασε το ποσό των 800.000 ευρώ ως αποζημίωση σε 25χρονη γυναίκα, η οποία μολύνθηκε από τον ιό του AIDS μετά από μετάγγιση αίματος, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο το 2005 όταν ήταν 18 ετών.

Για την περίπτωση ιατρικής αμέλειας γαστρεκτομής επιδικάστηκε τον Ιούνιο 2015 αποζημιωση σε γονείς παχυσαρκου φοιτητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ο οποιος με έμεινε "φυτό" μετά απο ανεπιτυχή επέμβαση γαστρεκτομης και έξι αλλεπάλληλες επεμβάσεις.
Ο 23 χρονος φοιτητής εισήχθη τον Νοέμβριο 2008 σε ιδιωτικό θεραπευτήριο για να υποβληθεί σε γαστρεκτομή προκειμένου να χάσει βάρος και λόγω ιατρικών λαθών και παραλήψεων υπέστη, μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη με πλήρη ανικανότητα αυτοεξυπηρέτησης.
Η Δικαιοσύνη καταλόγισε σειρά ιατρικών λαθών και αστοχιών στον θεράποντα γιατρό και σε γιατρούς του θεραπευτηρίου.

Προστιμο 600.000 € στον Ευαγγελισμό για θάνατο ασθενούς λογω λοιμωξης σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η περιπτωση είναι σημαντικη διοτι υπολογιζονται σε 1000 οι ασθενεις που πεθαινουν στην Ελλάδα κάθε χρονο από την αιτια αυτή. Ο αριθμος αυτος κατατασει την Ελλαδα σε υψηλη θεση. Στην Ευρωπαικη Ενωση υπολογιζεται ότι 37.000 ατομα πεθαινουν κάθε χρονο λογω αμεσης συσχετισης με το τετοιες λοιμωξεις.

Ηθική Βλάβη (Non-material damage, Moral damage, Non material harm) και Ψυχική Οδύνη (Pain and suffering, Pretium doloris, Mental anguish ) είναι έννοιες που συχνά συγχέονται.
Αν και εχουν κοινα θεματα εχουν και ξεκάθαρες διαφορές. Η Ηθική Βλάβη (που είναι έννοια ευρύτερη) περιλαμβανει την Ψυχική Οδύνη (ως μερικότερη έννοια).
Σε ένα ατύχημα, εκτος από την υλικη ζημιά που είναι σχετικα ευκολο να οριστει, υπάρχουν και ζημιές, όπως η Ηθική Βλάβη και η Ψυχική Οδύνη που ένα δικαστηριο θα πρεπει να αποτιμήσει, κατι που δεν είναι ευκολο διότι βλάπτονται έννομα αγαθά, όπως η προσωπικότητα, η σωματική υγεία και ακεραιότητα, η υπόληψη, η τιμή κλπ ενός ανθρώπου.

Αφορά συγγενείς 20χρονου στρατιώτη τεθωρακισμένων από τη Θεσσαλονίκη που απεβίωσε στην Αλεξανδρούπολη λόγω ιατρικού λάθους. Τα στρατιωτικά, αλλά και τα διοικητικά δικαστήρια επιδίκασαν χρηματικό ποσό συνολικά € 830.000 ως αποζημίωση για ψυχική οδύνη στους γονείς και τους άλλους συγγενείς.

Υπάρχουν περιπτώσεις που η λάθος διάγνωση συμπτωμάτων οφείλεται σε άγνοια ή κακή εκτίμηση των παρενεργειών φαρμάκων. Ειδικά αν οι παρενέργειες αφορούν πιο
σπάνιες ασθένειες η σύνδρομα στα οποία δεν υπαρχει συχνή ενασχόληση απο ιατρούς. Δυστυχως, οι παρενέργειες στα φάρμακα ειναι αναπόφευκτες. Ακόμα και αν
αφορούν ενα ελάχιστο ποσοστό είναι σίγουρο οτι θα υπάρξουν ασθενείς που θα αντιδράσουν αρνητικά και είναι υποχρέωση του κάθε ιατρού να παρατηρεί τον
ασθενή σε σχέση με αυτό. Η τεκμηρίωση δε τέτοιων σπάνιων ασθενειών είναι μια απαιτητική διαδικασία εξειδικευμένων εμπειρογνομώνων και αποτελεί ακρογωνιαίο
στοιχείο της κάθε διεκδίκησης.

Τελεσίδικη, ιστορική απόφαση- δικαίωση για σειρά λαθών και παραλείψεων δημόσιου νοσοκομείου. Ακόμα μια περίπτωση διεκδίκησης για ιατρική αμέλεια που με εμπεριστατωμένη ιατρική τεκμηρίωση και μαχητική νομική υποστήριξη φέρνει ικανοποιητικά αποτελεσματα, έστω και αν χρειάστηκαν 10 χρόνια. Το ποσό αφορά Ηθική βλάβη, διαφυγόν εισόδημα, έξοδα νοσηλείας αλλά και τόκους που λόγω ακριβώς του μεγάλου χρονικού διαστήματος, αποτελούν ενα σημαντικότατο μέρος της συνολικής αποζημίωσης.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, με την υπ' αριθμόν 16591/2015 απόφαση, επιδίκασε σε μία γυναίκα 71 ετών το ποσό των € 572.000 ως αποζημίωση και επέβαλε το ποσό των € 28.000 στους εναγόμενους σαν συνεισφορά μέρους των δικαστικών εξόδων ενώ παράλληλα όρισε σαν άμεσα εκτελεστό το ποσό των € 250.000.

Με την τελική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Φεβρουάριο 2017, ολοκληρώθηκε η δικαστική διαμάχη για ιατρική αμέλεια που περιλαμβάνει την καταδίκη τεσσάρων ιατρών (φυλάκιση από 10 έως 18 μήνες) και την αποζημίωση στους γονείς μιας 18χρονης, στα τρία αδέλφια, στον παππού και τη γιαγιά της.

Το Α' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας επικύρωσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων  και επιδίκασε αποζημίωση για ιατρικό λάθος στους δύο γονείς, τα αδέρφια, τον παππού και τη γιαγιά ενός βρέφους 4 μηνών το ποσό των 350.000 ευρώ.
Η απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου αφορά ψυχική οδύνη για τους συγγενείς.
Τα δικαστήρια συμφώνησαν ότι υπήρξαν παραλείψεις στο νοσοκομείο της Κέρκυρας που είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσει το βρέφος τη ζωή του από πνευμονικό οίδημα και τεκμηρίωναν την περίπτωση ιατρικού λάθους.

Η απόφαση του Εφετείου Αθηνών αποδίδει στην νεογέννητη κόρη της 42χρονης μητέρας που απεβίωσε από ιατρικό λάθος 205.050 € για ψυχική οδύνη, στέρηση διατροφής και παροχής υπηρεσιών, 87.500€ στην γιαγιά της η οποία ενέλαβε την κηδεμονία και ανατροφή του παιδιού, και 56.250 € στην αδελφή της θανούσης.

Η ιππουρίδα (cauda equina στα λατινικά) περιγράφει τη συλλογή των νεύρων στο κάτω μέρος του νωτιαίου μυελού.  Αυτά τα νεύρα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε τραυματισμό επειδή επεκτείνονται πέρα από το τέλος της σπονδυλικής στήλης και επομένως δεν έχουν οποιαδήποτε προστασία από αυτήν.  Ένα από τα σοβαρότερα τραύματα της σπονδυλικής στήλης, είναι η ιππουριδική συνδρομή.

Στα ιατρικά λάθη, το δικαστήριο είναι διαφορετικό στην περίπτωση που αντίδικος είναι Ιδιώτης, άτομο ή εταιρεία (απευθυνόμαστε στα Αστικά δικαστήρια) και στην περίπτωση που είναι το Δημόσιο, δηλαδή τα δημόσια θεραπευτικά ιδρύματα (απευθυνόμαστε στα Διοικητικά δικαστήρια).

ΕΝΟΤΗΤΕΣ-ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ

ΕΝΟΤΗΤΕΣ-ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

Image
Image
Μην χάνετε χρόνο που μπορεί να είναι σημαντικός για τη διεκδίκησή σας!
Image
Image
Image
ALL ACCIDENTS
Κοκκινάκη 80, Κηφισιά Τ.Κ.145 61
τηλ: 210.7212175 κιν: 6983077459  info@allaccidents.gr

Search