info@allaccidents.gr
2107212175
6983077459

Τραυματισμός αυχένα σε τροχαίο

Τραυματισμός αυχένα σε τροχαίο

Image
Είναι γνωστός και ως τραυματισμός αυχένα δίκην μαστιγίου (στα αγγλικά whiplash) τραυματισμός επιτάχυνσης - επιβράδυνσης ή τραυματισμός αιφνίδιας υπερέκτασης.

Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται όταν ο αυχένας τραυματιστεί από την απότομη κίνηση επιτάχυνσης – επιβράδυνσης, από ένα τράνταγμα, ή μια κίνηση όπως αυτή που κάνει το μαστίγιο. Ο τραυματισμός αυτός συμβαίνει συνήθως σε τροχαία ατυχήματα ύστερα από αιφνίδια υπερέκταση του αυχένα του επιβάτη ενός σταματημένου αυτοκινήτου στο οποίο πέφτει από πίσω από ένα άλλο αυτοκίνητο. Αυτός ο τύπος σύγκρουσης μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε αρκετές δομές της αυχενικής μοίρας.

Κατά την διάρκεια της απότομης επιτάχυνσης του αυχένα συμπιεστικά ή διατατικά φορτία επηρεάζουν τις αρθρώσεις, τους συνδέσμους, τους μυς και τα νεύρα της περιοχής.
Τα φορτία αυτά μπορεί να τραυματίσουν τους ιστούς, αν οι δυνάμεις που ασκούνται είναι πέρα από τα όρια της αντοχής τους.
Αίτια του τραυματισμού θλάσης αυχένα
Συνήθως ο τραυματισμός συμβαίνει σε τροχαία ατυχήματα όπως το να συγκρουστεί το αυτοκίνητο μετωπικά ή ενώ είναι σταματημένο να το τρακάρει από πίσω άλλο αυτοκίνητο. Τον τραυματισμό τον συναντάμε επίσης σε αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ όπου η δυνατή σύγκρουση δύο παικτών μπορεί να προκαλέσει στον αυχένα την απότομη επιτάχυνση – επιβράδυνση. Ωστόσο, η ζημία μπορεί να δημιουργηθεί με πολλούς άλλους τρόπους, συμπεριλαμβανομένου και του bungee jumping και της πτώσης γενικά. Είναι ένας από τους κύριους τραυματισμούς που καλύπτονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Το 2007 στη Βρετανία, 430.000 άνθρωποι είχαν ασφαλιστική αξίωση για χτύπημα στον αυχένα.
Αυτά τα στατιστικά δεδομένα εξηγούν γιατί όλες οι εταιρίες κατασκευής αυτοκινήτων έχουν αναπτύξει συστήματα για την αντιμετώπιση του τραυματισμού αυτού.

Συμπτώματα του τραυματισμού - θλάσης αυχένα.
Οι ασθενείς αισθάνονται ξαφνικό πόνο στον αυχένα τη στιγμή του τραυματισμού. Σε μερικές περιπτώσεις υπάρχει λίγος ή καθόλου πόνος τη στιγμή του τραυματισμού. Σε αυτή την περίπτωση αυξάνεται τις επόμενες δύο τρεις μέρες καθώς είναι αισθητός την νύχτα και τα πρώτα λεπτά της ημέρας.
Ο πόνος που σχετίζεται με τον τραυματισμός «δίκην μαστιγίου» μπορεί να είναι «οξύς» ή «μουντός» και αυξάνει με την κίνηση ή την λάθος στάση (π.χ. λάθος στάση στον αυχένα μπροστά στον υπολογιστή). Ο πόνος συνήθως εντοπίζεται στον αυχένα και μπορεί να αντανακλά στους ώμους τους βραχίονες ή το κεφάλι (δημιουργεί πονοκέφαλο γνωστό και σαν πονοκέφαλο αυχενικής αιτιολογίας). Επίσης υπάρχει δυσκαμψία και περιορισμένη κίνηση στον αυχένα. Οι ασθενείς αισθάνονται το κεφάλι τους «βαρύ» και δυσκολεύονται να το σηκώσουν από το μαξιλάρι. Πιο σπάνια συνυπάρχουν αίσθηση τρυπημάτων σαν βελονιές και μουδιάσματα στο ένα ή και στα δύο χέρια.

Διάγνωση του τραυματισμού θλάσης αυχένα.
Η υποκειμενική (λήψη ιστορικού) και η αντικειμενική (κλινική εξέταση) αξιολόγηση από ορθοπαιδικό χειρουργό είναι επαρκείς για να οδηγήσουν στην διάγνωση του τραυματισμού «δίκην μαστιγίου».
Επιπλέον διαγνωστική διερεύνηση με απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφίες, μαγνητική τομογραφία) προσδιορίζουν τον ακριβή βαθμό της βλάβης.

Γενικά χρησιμοποιούνται ενισχυμένα αυχενικά κολάρα (πχ. Philadelphia) επί 6 ως 12 εβδομάδες. Σε όλες γενικά τις περιπτώσεις καταγμάτων του αυχένα απαιτείται μακροχρόνια αποθεραπεία (3 μήνες ή περισσότερο). Ωστόσο, τα κολάρα δεν συνιστώνται για μακροχρόνια χρήση, επειδή μπορεί πραγματικά να αποδυναμώσουν τους μύες του λαιμού.

Η τεκμηρίωση της θλάσης και το ύψος της αποζημίωσης.
Ανάλογα με τη ταχύτητα της σύγκρουσης και μια σειρά παράγοντες οι ειδικοί μας θα πρέπει να τεκμηριώσουν επιστημονικά το μέγεθος της βλάβης. Η θλάση μπορεί να προκληθεί και σε ατυχήματα που συμβαίνουν με 20 χιλιόμετρα την ώρα αλλά οι επιπτώσεις συνήθως είναι πολύ πιο σοβαρές όταν η ταχύτητα αυξάνεται. Μελέτες στις ΗΠΑ δείχνουν ότι τα συμπτώματα μπορεί να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μετά από 12 μήνες, το 20% των ασθενών είναι συμπτωματικοί, το 11,5% των ατόμων είναι σε θέση να επιστρέψουν στην εργασία τους ένα χρόνο μετά τον τραυματισμό . Αυτό δείχνει και το απαιτητικό έργο της τεκμηρίωσης καθότι οι μελλοντικές επιπτώσεις και το μέγεθος της βλάβης θα καθορίσουν και την έκταση της αναγκαίας περίθαλψης και το ύψος της αποζημίωσης που θα αποδοθεί.
Ειδικά για έναν τραυματισμό που μπορεί την ώρα του ατυχήματος να μη εκδηλωθεί.
Παράγοντες όπως το ύψος του διαφυγόντος εισοδήματος και η ηλικία θα παίξουν επίσης σημαντικό ρόλο, όπως σε όλες τις περιπτώσεις απαιτήσεων σε ατυχήματα.
Τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση θλάσης αυχένα.
Η άμεση επίσκεψη στον γιατρό σας είναι επιβεβλημένη. Θα σας δώσει μια πρώτη αίσθηση της ζημιάς και θα φροντίσει για την αντιμετώπιση της. Κατόπιν θα πρέπει να επικοινωνήσετε σύντομα μαζί μας για να μπορέσει ένας ειδικός μας να δει και να σας προτείνει βήματα για την σφαιρική υποστήριξη της περίπτωσης σας. Θα έλθει σε επαφή με τον γιατρό σας για να δει σε βάθος τι έχει συμβεί και πως θα πρέπει να καταγράφει η βλάβη και εκτιμηθούν οι επιπτώσεις για την σωστή τεκμηρίωση πιθανών απαιτήσεων σας.
Πρόσφατη απόφαση-σταθμός του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κύπρου επιβεβαίωσε αποζημίωση ύψους €89.759,40 για θλάση αυχένα, σηματοδοτώντας τις σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του θύματος και τις δυνατότητες που υπάρχουν για διεκδίκηση στο θέμα αυτό.

Γιατί να συνεργαστείτε με την All Accidents:

Η φιλοσοφία μας είναι να προσφέρουμε περισσότερα και να διεκδικούμε περισσότερα.

Οι εξειδικευμένοι συνεργάτες μας έχουν τεράστια εμπειρία στο χώρο της Ιατρικής Αμέλειας, έχοντας συμμετάσχει σε εκατοντάδες περιπτώσεις διεκδίκησης και αποκατάστασης στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Παρακολουθούμε συνεχώς τις αποφάσεις των δικαστηρίων σε περιπτώσεις Ιατρικής Αμέλειας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχουμε μια από τις μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων για το θέμα. Αυτή η μακρόχρονη εμπειρία, γνώση και επιτυχημένη συνεργασία έχει σαν αποτέλεσμα τον άριστο συνδυασμό ιατρικής γνώσης και νομικής προσέγγισης στο δικαστήριο. Περισσότερα για την φιλοσοφία και τους συνεργάτες μας στην σελίδα Η Εταιρεία.

Μέρος της συνεργασίας μαζί μας είναι η συνεχής συμβουλευτική / παρακολούθηση της ιατρικής εξέλιξης του παθόντα σε απευθείας επαφή με γιατρούς αποκατάστασης.

Σε περίπτωση που λόγω ατυχήματος δεν μπορείτε να μετακινηθείτε οι συνεργάτες της All Accidents μπορούν, μετά την αρχική τηλεφωνική μας επικοινωνία, να σας συναντήσουν στον χώρο που θα τους υποδείξετε, στο σπίτι η σε κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα σε οποιοδήποτε μέρος της Αττικής. Αν βρίσκεστε εκτός Αττικής μπορεί η πρώτη μας επαφή να γίνει τηλεφωνικά.

Όποια και αν είναι η περίπτωση ατυχήματος με αποτέλεσμα τραυματισμό η ακόμη και θάνατο, καλέσετε σήμερα στο +30210 7212175 ή στο +306983077459 για μια επαγγελματική συμβουλή.

Λειτουργούμε με την αρχή του payNOfee® οπότε δεν έχετε οποιαδήποτε οικονομική δέσμευση για την αρχική μας γνωμοδότηση!  Δείτε εδώ περισσότερα.

ΕΝΟΤΗΤΕΣ-ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

Image
Image
Μην χάνετε χρόνο που μπορεί να είναι σημαντικός για τη διεκδίκησή σας!
Image
Image
Image
ALL ACCIDENTS
Κοκκινάκη 80, Κηφισιά Τ.Κ.145 61
τηλ: 210.7212175 κιν: 6983077459  info@allaccidents.gr

Search